Ferhat neemt je mee op zijn zoektocht naar zijn wortels
"Oh dit kan ik ook, deze meneer lijkt op mij, er is ruimte voor mij op het podium."
Op woensdag 10 en donderdag 11 januari staat Ferhat Kaplan met zijn solovoorstelling Kind van het Licht in ons theater. Ferhat wilde niet meer acteren in andermans voorstelling, maar zijn eigen verhaal vertellen. En dat doet hij dan ook met deze voorstelling. Hij is niet alleen de maker, maar ook de speler. Deze voorstelling is onderdeel van onze Kikker Stelt Voor reeks. In deze reeks geven we makers die nog niet eerder in ons theater te zien waren een podium. Om de makers beter te leren kennen is er na afloop een informeel nagesprek. Om alvast wat meer over Ferhat en zijn solovoorstelling te weten te komen stelden we hem drie vragen.
In deze voorstelling vertel jij je eigen persoonlijke verhaal. Hoe is dat, om een persoonlijk verhaal naar het theater te brengen? Wat zijn je ervaringen en wat zijn de uitdagingen?
Een persoonlijk verhaal naar het podium brengen vergt moed. Het is tegelijkertijd ook makkelijk omdat je je inspiratie put uit je eigen leven, waargebeurde verhalen. De uitdaging is op een gegeven moment afstand doen van het script. Het is niet meer van jou maar van het publiek. Een andere uitdaging is als mensen er een mening over gaan hebben, het is geen eeuwenoud verhaal waarin je een karakter speelt, maar hedendaags en een deel van jou.
Kan je uitleggen wat de titel Kind van het Licht betekent?
Dit is een hele goede vraag die ik in 60 minuten ga beantwoorden wanneer je in het publiek zit.
Je wil de samenleving inclusiever te maken voor de volgende generatie, hoe komt het inclusiever maken van de samenleving naar voren in Kind van het Licht?
Het begint al bij het feit dat ik er sta, en dat kinderen die op mij lijken dan denken: "Oh dit kan ik ook, deze meneer lijkt op mij, er is ruimte voor mij op het podium." Daarnaast zijn de dingen die ik op het podium deel, die mij zijn overkomen, universeel. Het overkomt andere mensen die op mij lijken dus zo vindt het publiek steun en iemand die ze begrijpt. Hiernaast zitten er bepaalde bevindingen in mijn voorstelling die uitsluiting op een subtiele manier veroordelen. Ik hoop dus hiermee mensen te raken en na te laten denken over uitsluiting en patronen die zij moeten doorbreken om Nederland inclusiever te maken.
SADETTIN K, het gezelschap van theatermaker Sadettin KirmiziyĆ¼z, was in ons theater al vaker te zien met onder andere de voorstellingen Monumentaal en Citizen K. SADETTIN K Biedt twee talentvolle makers de kans een eigen voorstelling te maken. Acteur en theatermaker Ferhat Kaplan is de eerste maker binnen dit traject.