Loek de Bakker / Toneelschuur Producties
Circle Mirror Transformation
Ontwapenend en kwetsbaar portret van vijf verloren individuen in één cursusruimte, op zoek naar verbinding.
Vijf totaal verschillende mensen komen zes weken lang samen in het lokale buurthuis voor een theatercursus voor volwassenen. Onder leiding van docent Marty doen de cursisten schijnbaar onschuldige oefeningen en rollenspellen. langzaam geven ze zichzelf steeds verder bloot. Hun levens raken nauw met elkaar verstrengeld terwijl de buitenwereld langzaamaan het lokaal binnendruppelt. Stille oorlogen worden gevoerd en grote dromen slaan stuk. Een ontwapenend, geestig en kwetsbaar portret van vijf mensen die, tegen de klippen op, zoeken naar verbinding.
Circle Mirror Transformation is een voorstelling van Loek de Bakker, gebaseerd op een prijswinnende theatertekst van de Amerikaanse toneelschrijver en Pulitzer Prize-winnaar Annie Baker. De titel verwijst naar een drama-oefening die in theaterlessen vaak voorbijkomt, waarbij je de beweging van je voorganger eerst spiegelt en dan transformeert tot iets anders. Maar ook naar de kring, waarin door te spiegelen en rollenspellen te doen, de cursisten transformeren en tot nieuwe inzichten komen.
In Circle Mirror Transformation wordt met weinig woorden mooi weergegeven hoe onhandig het soms allemaal is, dat mens-zijn. De kunstmatige intimiteit van de theateroefeningen leidt tot ongemak, maar ook tot ontwapening en dus kwetsbaarheid. Alle personages worden gedwongen zich tot elkaar én zichzelf te verhouden – en wij mogen meekijken, veilig vanaf de tribune.
"Toen ik deze tekst las, vond ik het meteen een briljant idee. Vijf vreemden afgesloten van de rest van de wereld, hard op zoek naar verbinding met de ander. In deze individualistische tijd is dit een herkenbaar verhaal vol humor, pijn en hoop over verloren individuen die proberen collectief betekenis te zoeken. "
Credits
Regie - Loek de Bakker Met - Ayo Cadmus, Marisa van Eyle, Michiel Nooter, Jip Smit
Loek de Bakker studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met een eigenzinnige versie van Ibsens Hedda Gabler. Tijdens zijn afstuderen liep hij stage bij Toneelgroep Oostpool en het Nationale Theater/HNTjong. In het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties maakte hij de voorstelling This will end in tears en zijn voorstelling THE VERY TIRED GIRL was te zien op theaterfestival de Parade. In seizoen 2017/2018 maakte hij de trailervoorstelling Flikflak bij Het Laagland en regisseerde hij bij Toneelschuur Producties Starring #21: Dorian Gray, gebaseerd op de roman van Oscar Wilde. In seizoen 2021/2022 maakte hij bij HNTjong de voorstelling Supernormaal en bij Toneelschuur Producties Het leven zelf, naar de gelijknamige roman van Roelof ten Napel. In zijn voorstellingen creëert Loek secuur vormgegeven werelden waarin personages op zoek zijn naar houvast, erkenning en verbinding. Met veel compassie en humor onderzoekt hij hoe we worden wie we zijn en hoe we ons verhouden tot de ander.