Talentontwikkeling
Theater Kikker is een podium voor talent en experiment.
Op het programma staan veel jonge makers die op verschillende manieren ruimte krijgen in ons theater om hun werk te tonen aan publiek. De ene keer een voorstelling die af is, de andere keer een aanzet, een voorproefje of experiment. Wij vinden het belangrijk dat makers met het publiek in gesprek gaan over hun werk en maakproces. Regelmatig worden voor- of nagesprekken georganiseerd om het gesprek tussen maker en publiek stimuleren. Talentontwikkeling gebeurt op deze manier voor de schermen maar ook achter de schermen werken wij samen met partners in de stad om jong talent de ruimte voor ontwikkeling te geven. Daarnaast vinden wij het belangrijk om makers te volgen in hun ontwikkeling en deze ontwikkeling inzichtelijk te maken voor publiek. Op de speciale makerspagina op deze website vind je achtergrondinformatie over onze makers en zie je wat er eerder van hun hand te zien was.
Hieronder een overzicht van de verschillende talentontwikkelingstrajecten bij Theater Kikker.
In de reeks Kikker Stelt Voor stellen we jonge theatermakers aan je voor. Makers die nog niet eerder bij ons te zien waren krijgen in deze reeks een podium. Om de maker beter te leren kennen en begrijpen wordt het programma aangevuld met een informeel nagesprek. Met een drankje in je hand kom je te weten wat de maker drijft, inspireert en hoe de voorstelling tot stand kwam. En natuurlijk is er ruimte voor je eigen brandende vraag.
Kikker Experimenteert
Kikker Experimenteert is onze verzamelnaam voor alles wat nog niet helemaal af is maar wat we al wel graag met je willen delen. Een paar keer per jaar organiseren we onder deze titel een avond waarin we verschillende theatrale voorproefjes, uitprobeersels en experimenten verzamelen. Onze programmeur Jolie Vreeburg neemt je tijdens zo’n avond mee langs deze fragmenten, gaat in gesprek met makers en natuurlijk is ook jouw mening van belang om de maker verder te helpen het project nog beter te maken.
Kikker Experimenteert kan soms ook op andere momenten opduiken; voor of na afloop van een voorstelling of in onze foyer.
Coproducers
De Coproducers is een samenwerking van 12 vlakkevloerzalen in Nederland. Gezamenlijk bieden zij jonge makers 3 jaar lang een podium en maakbudget (1ste jaar) voor hun voorstellingen, die zij zonder de Coproducers niet gemaakt zouden hebben. De deelnemende theaters begeleiden hen om publiek op te bouwen. Elk seizoen is er een aantal makers dat instroomt, in elk theater krijgt iedere maker ten minste twee speelbeurten. Theater Kikker is sinds jaar en dag deelnemend theater en heeft al veel jonge makers kunnen ondersteunen. In seizoen 24/25 zijn dat onder andere Dalton Jansen van Theater Rotterdam met de voorstelling Jah! en Merel Severs van Theater a/d Rijn met de voorstelling Coerced & Freely Given.
De Coproducers zijn: Theater Bellevue (Amsterdam), Theater Frascati (Amsterdam), Schuur (Haarlem), Corrosia (Almere), Theater Kikker & Podium Hoge Woerd (Utrecht), De Lieve Vrouw (Amersfoort), De Verkadefabriek (Den Bosch), Theater Ins Blau (Leiden), De Nieuwe Vorst (Tilburg) en de vlakke vloer zalen van het Het Nationale Theater (Den Haag), Theater Rotterdam (Rotterdam) en de Zwolse Theaters (Zwolle).
De Utrechtse Lichting
De Utrechtse Lichting was een initiatief van HKU Theater, Het Huis Utrecht en Theater Kikker. Een groep jonge theatertalenten, afgestudeerd in Corona-tijd, kregen met dit traject de kans om zich te presenteren aan professionals in het werkveld en aan publiek. Want dat was precies wat extra lastig was tijdens lockdowns en met beperkingen. Na een open call onder alumni van de HKU werden 10 projecten geselecteerd. Naast begeleiding en ruimte om werk te ontwikkelen, kregen de makers ruimte om hun werk te presenteren aan theaterprogrammeurs tijdens De Makersdag in Het Huis Utrecht. Ook kregen alle makers ruimte in het programma van Theater Kikker om hun werk te tonen aan het Utrechtse publiek.
HHU X HKU X Theater Kikker
Samen met de HKU en Het Huis Utrecht startten we een residentie- en begeleidingstraject voor HKU-studenten. Het betrof makers die tijdens hun opleiding graag in de praktijk extra ervaring wilden opdoen. Deze makers hebben we bevraagd op hun signatuur, plannen en maatschappelijke positie. Daarnaast gingen we in gesprek over hun werk n.a.v. hun residenties.