Toneelschrijver Rob de Graaf schrijft komedie over mantelzorg en desillusie.
'Een mantelzorger is ook maar een gewoon mens en dat laten we zien'
Op dinsdag 15 en woensdag 16 oktober speelt De Gemeenschap hun nieuwe voorstelling Turn Turn Turn in Theater Kikker. Een sportieve komedie over mantelzorg en desillusie. De Gemeenschap maakt eigenzinnig en actueel theater dat je een (lach)spiegel voorhoudt. Verbaal én fysiek. Menselijk onvermogen speelt vaak een rol in de voorstellingen. Rob de Graaf is vaste schrijver van het gezelschap. Een mooie aanleiding om hem 3 vragen over deze nieuwe komedie voor te leggen.
In ’Turn Turn Turn’ vertellen we een verhaal van verlangen. Verlangen naar liefde en een ander leven, verlangen naar de tijd dat je lichaam nog alles kon, verlangen naar vrijheid, verlangen naar een andere plek waar je nu bent. Veel van die verlangens blijven onbevredigd, maar ze vormen wel samen een kracht die ons in beweging houdt.
“De hoogste regionen van de Nederlandse toneelschrijfkunst”
Kester Freriks op theaterkrant.nl over de theaterteksten van Rob de Graaf voor De Gemeenschap
Hoe zorg je ervoor dat een relatief zwaar onderwerp als mantelzorg in het theater wel nog komisch en luchtig blijft?
Een mantelzorger is ook maar een gewoon mens en dat laten we zien. Die herkenbaarheid zorgt er, hopen we, voor dat deze thematiek niet alleen maar ‘zwaar’ is. Bovendien weet de mantelzorger in dit stuk haar lot op een mooie, soms cynisch-vrolijke manier te verwoorden. Ook dat zal hopelijk tot een (glim)lach bij de toeschouwers leiden.
De voorstelling speelt zich af in het oosten van het land. Wat heb je zelf met Oost-Nederland?
Zelf ben ik in Amsterdam geboren, maar ik werk al jaren samen met Roy Peters, voor wie zijn Twentse afkomst altijd heel belangrijk is gebleven. In ons team zit ook Iris Vlutters, die haar jeugd in Oldenzaal heeft doorgebracht. Roy en Iris hebben mijn schrijversverbeelding waar nodig met hun persoonlijke verhalen aangevuld.