Afrovibes Festival 2023 verbindt het verleden en de toekomst
Twee dagen kunst, dans, theater en muziek van Afrikaanse kunstenaars in Theater Kikker
Op 14 en 15 oktober komt Afrovibes Festival naar Theater Kikker in Utrecht. Het festival brengt Afrikaanse diasporische kunst, dans, theater en muziek van makers die inspelen op hun sociale en politieke omgeving.
Het thema van dit jaar is Liquid Traces | Vloeibare Sporen. Oceanen zijn één van de hoofdrolspelers in de verhalen rond kolonisatie en migratie door de eeuwen heen. Water heeft een poëtische functie om de menselijke conditie en de complexiteit van het leven in een postkoloniale wereld te begrijpen. Afrovibes Festival 2023 verbindt het verleden en de toekomst met elkaar. Het gewelddadige verleden heeft haar sporen diep nagelaten in wat zich op de oceanen afspeelde, maar de oceaan is ook als kwikzilver. Het verandert en transformeert.
Het programma bevat werk van kunstenaars dat (in)direct aansluit op het thema Liquid Traces. Het programma wordt aangevuld met een uitgebreid randprogramma bestaande uit o.a. artist talks, muziek- en spoken word performances van jonge talenten en gevestigde Afrikaanse kunstenaars.
Programma zaterdag 14 oktober
20u00 - DEUS NOS ACUDI - Pak Ndjamena
20u40 - nagesprek
21u15 - KOULOUNISATION - Salim Djaferi
22u30 - nagesprek
21u00 & 21u30 - Spoken Word - Sunni Lamin Barrow
Programma zondag 15 oktober
20u00 - Pourvu que la Mastication ne soit pas longue - Hakim Bah
21u00 - nagesprek
21u00 - Double bill:
Moving Beyond: Bro! - Alioune Diagne/Joris Buizer
If Our Ancestors Could Speak - SboNdaba Dance Company
22u30 - nagesprek
22u30 - Muziek: Richarda
22u45 - afterparty
Programma zaterdag 14 oktober
14 okt - 20u00 - DEUS NOS ACUDI - Pak Ndjamena
In Deus Nos Acudi onderzoekt de Mozambikaanse choreograaf Pak Ndjamena hoe tradities en de culturele context waarin wij leven onze houding tegenover anderen bepalen. Wat zijn onze fysieke en emotionele mogelijkheden om vrijheid en geborgenheid te vinden in een wereld vol met tradities, symbolen, consumptiecultuur en raciale verschillen? Een wereld ontstaan uit onze koloniale geschiedenis. Deus Nos Acudi is de live dansversie van een eerder door Ndjamena gemaakte dansfilm.
20u40 - Nagesprek: met choreograaf en performer Pak Ndjamena
14 okt - 21u15 - KOULOUNISATION - Salim Djaferi
Toen acteur Salim Djaferi in 2018 naar Algiers trok, ging hij op zoek naar boeken over de Algerijnse oorlog. Hij kwam met lege handen thuis. Vastbesloten om de situatie te begrijpen gaat Djaferi op onderzoek uit. Hij ondervraagt getuigen en families, raadpleegt archiefdocumenten, verzamelt verhalen en anekdotes. Koulounisation houdt het midden tussen reportage, intiem verhaal en historisch onderzoek. Met kalm spel en humor nodigt Salim Djaferi uit tot reflectie, afstand en kritiek.
22u30 - Nagesprek: met acteur Salim Djaferi.
14 okt - 21u00 & 21u30 – Sunni Lamin Barrow - Spoken Word
Sunni Lamin Barrow is een spoken word-artiest die zijn achtergrond, meervoudige identiteiten en levenservaringen verweeft in zijn poëzie. Sunni onderzoekt in zijn werk wat het betekent om queer en Afrikaans te zijn, en wat het inhoudt om te verhuizen van het geboorteland naar een vreemde plek die mogelijk ooit thuis genoemd kan worden.
randprogramma: gratis toegankelijk
Programma zondag 15 oktober
15 okt - 20u00 - Pourvu que la Mastication ne soit pas longue - Hakim Bah
In 1999 werd de jonge immigrant Amadou Diallo uit Guinee in New York doodgeschoten door vier witte politieagenten; hij toonde hen niet snel genoeg zijn identiteitsbewijs toen ze hem daar om vroegen. De Guinees-Franse regisseur en acteur Hakim Bah liet zich door de tragische dood van Amadou inspireren voor Pourvu que la Mastication ne soit pas longue. Bah geeft met zijn voorstelling een stem aan de woede over de alledaagse werkelijkheid van racisme.
21u00 - Nagesprek: met Hakim Bah
15 okt - 21u00 - Double bill:
Moving Beyond: Bro! - Alioune Diagne/Joris Buizer & If Our Ancestors Could Speak - SboNdaba Dance Company
in deze double bill zie je twee voorstellingen op een avond. In Moving Beyond: Bro! verkennen Joris Buizer en Alioune Diagne de betekenis van verbondenheid en broederschap. Alioune vanuit zijn Afrikaanse context en met cross-overs tussen dans en beeldende kunst. Joris vanuit zijn context als jonge Nederlandse maker die werkt met rap en spoken word.
In If our Ancestors could speak verkennen de dansers van SboNdaba Dance Company uit Zuid-Afrika de geschiedenis van de oudste bewoners van Zuidelijk Afrika; de Khoisan. Hun verhaal begint eeuwen geleden in een tijd waarin mensen vrij konden jagen in hun eigen land. Tegen het einde van de 17e eeuw kwam het grootste deel van de Westkaap in Zuid-Afrika onder Nederlandse controle. De Khoisan werden onteigend, uitgeroeid of tot slaaf gemaakt. Armoede viert vandaag de dag nog steeds hoogtij onder hen, maar de dansers van SboNdaba Dance Company laten zien dat het veerkrachtige overlevers zijn!
22u30 - Nagesprek: met Sbonakaliso Ndaba, Alioune Diagne en Joris Buizer
V.a. 22u30 - Muziek: Richarda & afterparty met DJ
Richarda vindt in haar muziek de perfecte balans tussen speels en serieus. Haar boodschap, durf jezelf te zijn en te laten horen hoe jij je voelt. Verwacht sexy pop beats met uitdagende lyrics die je omver zullen blazen. Na het optreden van Richarda is er in de foyer van Theater Kikker een afterparty.
randprogramma: gratis toegankelijk