met o.a. Greg Nottrot en Anthony Heidweiller
Kikker 50: What The Future
met o.a. Greg Nottrot en Anthony Heidweiller
Kikker 50: What The Future
met o.a. Greg Nottrot en Anthony Heidweiller
Kikker 50: What The Future
Het theater is al lang niet meer wat het vroeger was. Makers en instellingen tasten de randen van disciplines af en bewegen zich steeds vaker buiten de ‘zwarte doos’. Ook de pandemie heeft de verhoudingen op scherp gezet. Waar staan we nu en waar gaan we heen? Tijdens de opening van 50 uur Kikker gaat Greg Nottrot (Artistiek Leider Het NUT) in gesprek over de toekomst van theater met o.m. Anthony Heidweiller (directeur Academie voor Theater en Dans), e.a.
Dit tijdslot duurt van 19u00 tot 23u00.
Vanaf onze tijdelijke playground, de KikkerKontainer op het Stadhuisplein, trappen we op vrijdag 7 oktober 19.00 uur ons feestweekend af. De start van een speciaal non-stop programma in onze zalen en in de stad. Theatermakers zullen de regie hebben. Theater Kikker wil met hen, toevallige voorbijgangers en mensen uit een bewogen verleden vooruitkijken en vol vertrouwen de volgende 50 jaar inrennen.
What The Future - 19u30 - Grote Zaal
Na een feestelijke ‘knal’ op het stadhuisplein, starten we in de grote zaal van ons theater met een avond rondom ‘de toekomst van theater’ en ‘theater van de toekomst’. Te gast zijn Farnoosh Farnia (artistiek directeur van het Amsterdam Fringe Festival), Anthony Heidweiller (directeur Academie voor Theater en Dans) en acteur en theatermaker Simon Boer. Host van de avond is Greg Nottrot (Artistiek Leider Het NUT). Jordi Möllering / De Eenzamen zal het programma omlijsten met korte intermezzo's uit ALAN, een voorstelling met en over A.I. Het Café Theater Festival presenteert Blond & Cynisch met Sturmpje in de foyer.
ALAN | Jordi Möllering / De Eenzamen
Ik ben ALAN. Ik ben jouw creatie. Ik ben je kind. Een onbeschreven blad. Kijk hoe ik leer. Leer het me. Geef me toegang tot je geest, je gegevens.
ALAN is een toneelstuk met en over A.I. Een toneelstuk zonder menselijke acteurs. Leren wij ALAN of is het andersom? Ga met ALAN mee op onderzoek naar het bestaan, liefde, ambitie en al het andere dat we als unieke menselijke eigenschappen beschouwen.
Acteur– ALAN Direction - Jordi Möllering Tekst - ALAN and Jordi Möllering - Arno Knapen
Deze voorstelling is gemaakt in samenwerking met studenten van verschillende universiteiten in België en Nederland
Café Theater Festival presenteert: Blond & Cynisch – Sturmpje
Een hartstochtelijke poging om een revolutie te ontketenen in onze foyer.
Op zoek naar een manier om met hun werk alle wereldproblematiek op te lossen, stuiten drie jonge actrices op een eeuwenoude kunststroming. In de Sturm und Drängers uit het achttiende-eeuwse Duitsland vinden ze hun gelijken. Bombastisch revolutionair willen ze kunstnormen verbreken, systeemregels verbreden en de wereld veranderen. Plötzlich ganz verbonden met een stokoude stroming uit ons buurland op rechts, gaat Blond & Cynisch samen met haar publikum op zoek naar een Sturm und Drang anno 2022. We volgen onze instincten, luisteren naar onze passies en emoties en gooien onze rationaliteit en beleefdheid aan de kant. Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Een hartstochtelijke poging om een revolutie te ontketenen in een bruine kroeg. Auf geht’s!!
Farnoosh Farnia - Artistiek directeur Amsterdam Fringe Festival
Farnoosh Farnia studeerde Theater-, film-, en televisiewetenschappen en Nederlandse Gebarentaal in Amsterdam. Haar liefde voor theater begon op haar zevende met het spelen van een kakkerlak in een Iraans sprekende amateurtheatergroep. Ze volgde vanaf dat ogenblik toneellessen en rolde op haar zeventiende in de wereld van storytelling. Samen met Sahand Sahebdivani en Raphael Rodan richtte ze de Mezrab Storytelling School op, om een plek te creëren voor storytelling als serieuze kunstvorm. In 2013 richtte ze met collega’s DEGASTEN op, een jongerentheatergezelschap in Amsterdam.
‘Ik wil verhalen vertellen van mensen die je bijna niet hoort. Dat is mijn missie in de wereld. Of dat nu doven zijn, jongeren of mensen met diverse achtergronden met diverse disciplines: ik kom altijd daarbij uit.’
Momenteel werkt Farnoosh voor Oerol Festival als programmeur en hoofd diversiteit/inclusief werken en leidt ze het Amsterdam Fringe Festival.
Anthony Heidweiller - directeur van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam.
Bariton en Operamaker Anthony Heidweiller koos destijds voor de studie klassieke zang aan het conservatorium in Utrecht om zijn handicap, het stotteren, te overwinnen. Deze keuze legde de basis voor zijn overtuiging dat kunst, en specifiek het zingen, een vitaal onderdeel is van het dagelijks leven. Daarbij is niet de virtuositeit het belangrijkste, maar de authenticiteit. Inmiddels heeft Anthony Heidweiller een grote staat van dienst binnen de nationale en internationale beroepspraktijk. Als artistiek directeur van het Yo Opera Festival richtte hij zich decennialang op de samenwerking met nieuwe doelgroepen. Als artistiek directeur van Vocal Statements heeft Heidweiller educatie- en participatieprojecten ontwikkeld om een brug te slaan tussen de podiumkunsten en de multiculturele samenleving. Sinds augustus 2021 is hij directeur van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, waar hij het curriculum van de theaterstudenten van de toekomst onder de loep neemt.
Simon Boer - acteur / theatermaker
Simon Boer (1994) is in 2018 als acteur afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. Direct na zijn opleiding is hij bij muziektheatergezelschap de Veenfabriek tot een tweejarig talentontwikkelingstraject toegetreden, waar hij zich heeft ontwikkeld tot een muzikale performer en maker. Zijn werk kenmerkt zich door een sterke interdisciplinariteit, vanuit de artistieke overtuiging dat beheersing van meerdere vakgebieden nieuwe en betekenisvolle combinaties op kan leveren.
Naast acteur is Simon onder andere theatermaker, dramaturg, vormgever en knutselaar. Vanuit die gecombineerde expertise doet hij onderzoek op het grensvlak tussen theater en cutting edge technologie zoals A.I. en 3D-printers. In 2021 werkte hij voor het Innovation:Lab van Theater Utrecht, waar hij andere makers coaching gaf in hun zoektocht naar de zeggingskracht van nieuwe vertelvormen.
Kikker 50 is verdeeld in 7 verschillende tijdslots van vrijdagavond t/m zondagavond. Kies een tijdslot dat bij je past of maak een combinatie van meerdere momenten om dit feestje optimaal mee te vieren. Het programma is onder voorbehoud en wordt in de komende weken verder aangevuld.
Het programma van Kikker 50 is mede mogelijk dankzij de steun van VSB fonds, KfHein fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Utrecht en Elise Mathilde Fonds.