Een wonderlijke vertelling over de bekendste Moeder ter wereld en haar kinderen. Vol inspiratie, twijfel, troost en muziek.
Jacobien Elffers speelt Maria. De Moeder van iedereen. Begeleid door muzikanten vertelt ze over haar leven en dat van haar kinderen. Geïnspireerd op de verhalen uit de Bijbel en de Koran, persoonlijke verhalen van de muzikanten en liederen over bizarre middeleeuwse wonderen. Er is best een kans dat er dingen zijn waar je om moet lachen, of waar je boos van wordt.* Hopelijk blijft er tijd over voor vragen. Hoe is het om al tweeduizend jaar in het middelpunt van de aandacht te staan? Waar doe je goed aan?
De muzikanten van de Veenfabriek laten zich voor MARIA MARIA MARIA inspireren door een rijke historie aan Marialiederen uit de middeleeuwen en het vroege christendom. Van de 13de eeuwse Cantigas de Santa Maria uit Spanje die vertellen over de opzienbarende wonderen van Maria, tot aan oude Marialiederen uit Syrië in het Aramees, de taal waarin Jezus sprak. Als moderne pelgrims feesten, dansen en spelen de muzikanten voor de Moeder. Met percussie, electronica, gitaar, klarinet, trombone, altviool en de betoverende zang van de Marokkaanse zanger Anass Habib.
"Wat de voorstelling zo waarachtig maakt, is dat ogenschijnlijke tegenstrijdigheden in één adem door en naast elkaar bestaan: God en Allah, religie en atheïsme, vroeger en nu, ernst en grap. Dat alles een persoonlijke kwestie of keuze is, laat schrijver/regisseur Joeri Vos meesterlijk in voorstelling, in muziek, taal en in deze Maria doorklinken."
"Deze al te menselijke, om niet te zeggen humanistische versie van Maria wordt kracht bijgezet door verschillende Ave Maria’s en opzwepende composities van Bastiaan Woltjer. Loeiende postrock vermengt zich met Marialiederen uit de Middeleeuwen en het vroege christendom, prachtig gezongen door onder anderen Elffers en de Marokkaanse zanger Anass Habib."
"Is er iemand in de Nederlandse podiumkunsten die de emotionele intensiteit en precisie van Jacobien Elffers evenaart? De acteur plaatst iedere zin, woord en blik zo precies, met zo’n onfeilbaar gevoel voor timing en gevoelsimpact, dat het soms lijkt alsof ze het acteren geheel en al ontstijgt en op een heel ander niveau terechtkomt, ergens tussen spelen en musiceren in"
* (A)THEÏSME GEEN PROBLEEM
Deze voorstelling is voor iedereen toegankelijk ongeacht je geloofsovertuiging of -twijfel en is niet bedoeld iemand ergens van te overtuigen. Alle gelijkenissen met bestaande personen, heiligen, godheden, historische gebeurtenissen en dromen berusten misschien op toeval en misschien niet, waarmee we het bestaan van toeval ontkennen noch erkennen. Niets in deze voorstelling is beledigend bedoeld, toch is ondanks een zorgvuldig creatieproces niet uit te sluiten dat iets uit de voorstelling door iemand zo ervaren kan worden.
Er mag over deze voorstelling nagepraat worden. Zowel met de makers en andere toehoorders als met derden. Als de voorstelling onverhoopt nieuwe inzichten oplevert, een wereldbeeld verandert, inspireert en/of aanzet tot bepaalde voornemens, dan zijn alle eventuele daaruit voortvloeiende veranderingen in manier van leven, geloven, of anderszins, geheel de verantwoordelijkheid van de toehoorder en niet van de Veenfabriek.
tekst en regie - Joeri Vos composities en arrangementen - Bastiaan Woltjer spel, zang en muziek - Ghaeth Almaghoot, Jacobien Elffers, Anass Habib, Milena Haverkamp, Enric Monfort, Raphael Vanoli, Bastiaan Woltjer vormgeving - Mats Boswijk kostuums - Vita Coenen met dank aan - Teun Smits