Al 4 jaar werkt Theater Kikker met What You See Festival samen om ruimte te bieden aan (inter)nationaal theater over gender en identiteit. Om nog meer zichtbaarheid en bekendheid te geven aan programma rondom dit thema bundelen we vanaf nu ook buiten het festival onze krachten. Artistiek directeur van What You See Festival Vincent Wijlhuizen zal bij verschillende voorstellingen dit seizoen een nagesprek leiden rondom het thema gender en identiteit.
Het Homomonument, Amsterdam. Drie roze driehoeken in graniet, gelegen op de Westermarkt, waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht.
Wat weinig mensen weten is dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote daling is geweest in de vervolging van homoseksuelen in Nederland. Sterker nog, de homo-scène leek in de bezettingstijd zelfs te floreren.
Getriggerd door deze bevindingen probeert acteur en theatermaker Lars Brinkman een nieuw licht te werpen op de geschiedenis die we allemaal denken te kennen. Is slachtofferschap verslavend? Is er een verband tussen homoseksualiteit en fascisme? Wat heeft de hechte mannenband, de aantrekkingskracht van het uniform en de verafgoding van het mannelijke lijf binnen het SS-leger met elkaar te maken?
In Männerbund vraagt Lars, zelf homoseksueel, zich af waarom we ons laten leiden door ongemak en schaamte in gesprekken over zaken die simpelweg niet eenduidig zijn. Hoe kunnen we op zoek gaan naar een eerlijke vorm van emancipatie?
EXTRA: Kikker X What You See nagesprek
What You See Festival is een internationaal festival rondom gender en identiteit met dans, theater, performance, expo’s, muziek en literatuur. Jaarlijks vindt het festival plaats in november met Theater Kikker als bruisend festivalhart.
"'Männerbund is een sterk pamflet waarin de verzwegen lelijkheid van de homovervolging in Nederland onder de aandacht gebracht wordt. (…) Het belang van Brinkmans verhaal is te groot om bij een eenmalige uitvoering te blijven.'"
concept & spel - Lars Brinkman coach - Martijn de Rijk met dank aan - Collectie Jan Carel Warffemius, Anna Tijsseling, Piet Boogert
Deze voorstelling kwam tot stand in het kader van Theater Na de Dam.
Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. Daarnaast vormen jongerenvoorstellingen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam.